Siirry sisältöön

Osoite

Yrjönkatu 22
28100 Pori

BEPOP Info

Paikalla arkisin 9-17
Vartija/aulapalvelu
044 412 2205

Asiantuntijakeskus avoinna

arkisin7.20 - 19.30
lauantaina8.00 - 15.30

Tekoäly pelottaa ja pelastaa

Lähtisitkö leikkauspöydälle, jos kirurginveistä pitelisi ihmisen sijasta robotin käsivarsi? Suurinta osaa ajatus ehkä hirvittäisi, vaikka tekniikan kehityksen ansiosta leikkausjälki on tasaisempaa ja potilaan toipuminen nopeampaa. Itsestään ajavat autotkin alkavat olla jo arkipäivää, mutta silti tekoäly epäilyttää monia. Syynä voivat olla tieteiselokuvat, pelot tai todelliset uhkakuvat. Turhia myyttejä tekoälyn ympäriltä tulisi kuitenkin murtaa, jottei tekoälyn lukuisat mahdollisuudet jäisi hyödyntämättä.

Käytännössä tekoälyä opetetaan esimerkiksi tunnistamaan tietoa eri rakenteettomista lähteistä, kuten kuvista, sähköposteista, pdf-dokumenteista tai pilvipalveluista. Tekoäly voidaan opettaa esimerkiksi poimimaan GDPR-asetuksen vaatimia henkilötietoja organisaation lukuisista eri lähteistä siten, että se oppii aikanaan tunnistamaan henkilötietojen säilytyksen tai poistamisen tarpeen. Ihminen valvoo ja ohjaa prosessia, sekä opettaa tekoälyä sitä mukaa, kun tekoäly ehdottaa tuloksia. Mitä enemmän dataa tekoälylle syöttää, sitä paremmaksi se oppii. Mikäli prosessissa ilmenee virheitä, ne ovat paljon helpommin jäljitettävissä, kuin ihmisen tekemät satunnaiset virheet. Mistään ihmistä vastaan kääntyvästä, itsenäisesti ajattelevasta olennosta tekoälyssä ei siis ole kyse.

On yrityksistä ja niiden tavoitteista ja toimintatavoista kiinni, mihin tarkoituksiin tekoälyä käytetään ja kenelle tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja myydään. Siksi yritysvastuu, arvot ja eettiset linjaukset ovat tärkeässä roolissa tekoälyn kehityksessä ja käyttökohteissa. Tekoälyä voidaan hyödyntää lääketieteen kehittämiseksi, tietoturvan tai asiakaskokemusten parantamiseksi, tiedon käsittelyn tehostamiseksi, liikevaihdon parantamiseksi… You name it!

Ohjelmistoyritys Elinar on kehittänyt tekoälyä avuksi eri liiketoiminnan haasteisiin. Yksi käytännön sovelluksistamme auttaa yrityksiä ja organisaatioita hallitsemaan GDPR-dataa, jonka käsittely manuaalisesti olisi nykypäivän tiedon määrän huomioiden mahdotonta. Käy lukemassa uusilta nettisivuiltamme lisää, kuinka tekoäly tässä prosessissa oikein toimii.

 

Haluatko kuulla lisää tekoälystä ja sen mahdollisuuksista? SuomiAreenan BEPOP-lavalla keskustellaan tekoälystä Tilastokeskuksen järjestämässä paneelissa Tekoälyä vai älyä? maanantaina 15.7. klo 11.30. Lisääkö tekoäly ymmärrystämme? Millaista osaamista tekoälyn aikakaudella vaaditaan? Muuttaako se ammatteja?